top of page

Zelená střecha

Jak už jste určitě zaregistrovali, zelená střecha je nyní velmi oblíbený architektonický prvek. Používá se ve městech na větších stavbách, ale i na rodinných domech a menších objektech.

Nejsou to jen - jak si někteří lidé představují - polorozpadlé ruiny, které mají střechy porostlé mechem a občas i většími rostlinami, ale je to speciální konstrukce určená pro pěstování rostlin různých druhů a různé velikosti. Tyto konstrukce vám dávají poměrně velké možnosti dle sklonu střechy, druhů rostlin, nároků na péči nebo zavlažování.


Jaké jsou hlavní výhody zelených střech?

Tyto střechy mají několik výhod. Hlavní výhoda a důvod, proč je často používáme na budovy ve městec, je jejich schopnost snižovat vliv městského tepelného ostrova, jinak řečeno snížit teplotu ve městě a další vlastnost zadržovat vodu. Díky tomu můžeme zmírnit nebo oddálit povodně.

Další velkou výhodou je použitím zelených střech do určité míry snížit hlučnost a prašnost. Také dokáže zlepšovat mikroklima, takže do města dostaneme více zeleně a to má i následně velmi pozitivní vliv na psychiku lidí.

A pokud vás tyto výhody zaujaly, ale máte strach, jak moc náročná bude údržba zelené střechy nebo jestli si na ni můžete zasadit i větší rostliny, tak právě pro vás jsou tu různé druhy zelených střech.


Jakou zvolit zelenou střechu, pokud se o ní chcete minimálně starat?


Nechci se moc starat = extenzivní zelená střecha:

Pokud se o ní chcete co nejméně starat, tak zvolte extenzivní zelenou střechu. Můžete na ni zasadit mechy, sukulenty, byliny a trávy, které nejsou náročné na zálivku. Musíte však u těchto střech počítat s tím, že je nebudete moci používat jako terasy, ale můžete tímto druhem střechy docílit toho, aby nebyla okolí viditelná a působila jako běžná střecha.


Nevadí mi se starat = polointenzivní zelená střecha:

Pokud vám nevadí občasná péče v dlouhých suchých obdobích, tak můžete zvolit polointenzivní zelenou střechu. S níž můžete i docílit, aby byla zelená střecha lidem v okolí viditelná. Tohoto efektu docílíte výsadbou vyšších druhů rostlin jako jsou například rozchodníky, bylinky, odolnější trvalky nebo trávy. Nevýhoda této střechy je, že ji stále nemůžete používat pro častější používání jako pochozí.


Mohu mít na střeše zahradu?

Samozřejmě, to je jedna z hlavních důvodu, proč vznikla zelená střecha. Na intenzivní zelené střeše můžete mít zasazené téměř cokoliv od větších trvalek až po keře. Poté se samozřejmě musíte o střechu starat více a je vhodné udělat samozavlažovací systém. Díky tomu, že skladba střechy má poměrně velkou tloušťku, tak můžeme tuto střechu používat jako běžně veřejně přístupnou.


Abychom si vše na závěr shrnuli. Pokud chcete snížit teplotu, dostat na váš dům více zeleně a barev, je zelená střecha ideální variantou pro váš dům.


Máte další otázky k zelené střeše? Pojďme to spolu probrat! Ozvěte se nám...


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page