top of page

Jaká je cena projektu (rodinného domu) a co vše ji ovlivňuje?

Ceny projektů se pohybují od pár desítek tisíc až po vyšší stovky tisíc korun. Někdo zaplatí za projekt svého domu pouhých 40.000 korun, jiný 160 tisíc a více a někdo nezaplatí nic. Proč tomu tak je a co to ovlivňuje?

Pokud nestojí projekt domu nic, jde většinou o akční nabídku k typovému projektu, kterou nabízí realizační firma. Ale jak je to ve skutečnosti se slevami, a že platí pravidlo, že za mnohé slevy si „dobře“ zaplatíte, to se všeobecně ví.


Jaká je však optimální cena samotného projektu? Je projekt za cenu v řádech několika desítek tisíc korun opravdu kvalitně vypracovaný? A není naopak jeho několika násobná cena až příliš přemrštěná? Nejprve je třeba vědět, jaké typy projektů RD vlastně existují. (dozvědět se to můžete v tomto článku)


Typový projekt

Projekt katalogového (typového) domu. Jde dnes doslova o fenomén - projektanti vytváří tyto projekty pro domy jednopodlažní (bungalovy), dvoupodlažní, ale i pasivní a nízkoenergetické.

Cena těchto projektů je obvykle dvakrát až čtyřikrát nižší oproti ceně individuálního projektu. Cena typového projektu je však málokdy konečná. Navíc je třeba každý dům osadit na konkrétní pozemek (rozdílné svažitosti pozemků, orientace a tvary) a naprojektovat přípojky na inženýrské sítě. Dokonce se může stát, že pro konkrétní pozemek nebude na 100% vyhovující žádný z typových projektů a bude potřebná úprava konkrétního projektu, který vyhovuje nejvíce.

Cena za projekt typových domů začíná na částce cca 40.000 korun, s průkazem energetické náročnosti budovy (PENB) a radonovým průzkumem se dostanete ještě o zhruba 15 tisíc výše.

Celková cena typového projektu se tedy může pohybovat mezi cca 50.000 až 60.000 korun. Není však také příliš neobvyklé. když se finální cena typového projektu vyšplhá přes 75.000 korun.



Individuální projekt

V typových projektech jste zatím nenašli řešení, které by vašim představám vyhovovalo? Individuální projekt rodinného domu je tím nejlepším řešením. V tomto projektu je od samotného začátku myšleno a počítáno se všemi souvislostmi (včetně vlastností parcely).


Navíc jde vždy o unikátní dům, nestane se proto, že by si takový postavil někdo další a to dokonce hned vedle vás. Prostě a jednoduše Váš dům bude originál.

Cena individuálního projektu rodinného domu se může značně lišit. Částka 150.000 korun i více pak není za individuální projekt vůbec nereálná. U skutečně unikátních řešení od renomovaných architektů se pak může cena pohybovat i v řádech mnoha set tisíc korun.



V naší projekční kanceláři tvoříme projekty výhradně individuální. Jsme vždy rádi, když již přijdete s projektem, který se Vám líbí – můžeme tak zjistit, jaký máte vkus a podle toho v návrhu pokračovat.



466 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page